EU:n vammaiskortti käyttöön Suomessakin

Suomessa otetaan vuoden 2018 aikana käyttöön EU:n Vammaiskortti, joka on vammaisten henkilöiden kommunikoinnin ja osallistumisen apuväline. Kortin voi tilata 4. kesäkuuta alkaen. Vammaiskortti tulee olemaan tänä vuonna käytössä myös Belgiassa, Italiassa, Kyproksella, Maltalla, Virossa, Sloveniassa ja Romaniassa.

Vapaaehtoisella vammaiskortilla henkilö voi helposti osoittaa vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa, vapaa-ajalla sekä liikunta- ja kulttuuritapahtumissa. Kortin tarkoituksena on helpottaa etenkin ulkomaille matkustavien vammaisten tilannetta, sillä usein kansallisia vammaisuuden todistavia kortteja ei tunnusteta toisessa maassa.

Vammaiskortista löytyvät henkilötietojen lisäksi valokuva ja hologrammi. Kortin kääntöpuolelle on mahdollista valita symboleita, jotka kertovat tarkemmin avun ja tuen tarpeesta. Esimerkiksi A-merkintä ilmaisee, että henkilö tarvitsee useimmiten mukaansa avustajan tai tukihenkilön.

Oikeus vammaiskorttiin haetaan Kelasta

Vammaiskorttia haetaan Kelan hakemuslomakkeella. Kela tarkistaa, että hakijalla on voimassa oleva vammaiskorttiin oikeuttava päätös, minkä jälkeen hakija saa oikeuden tilata kortin. Vammaiskortilla ei saa sosiaalietuuksia. Kortti maksaa 10 euroa.

Lisätietoa:

Katso piirrosvideo vammaiskortista