Sopeutumisvalmennus

IMGP6283

Sopeutumisvalmennuskursseilla tarjotaan vertais- ja asiantuntijatukea

Avanne- ja vastaavasti leikattujen sopeutumisvalmennuskurssien tavoitteena on, että osallistujat saavat vertaistukea sekä keinoja leikkauksiin liittyvien terveysongelmien ehkäisemiseen ja hoitamiseen. Kursseilta saa tietoa esimerkiksi avanteen tai J-säiliön hoidosta, sopivasta ruokavaliosta, henkisestä sopeutumisesta ja sopivasta liikunnasta. Useimmille kurssilaisille vertaistuki osoittautuu kuitenkin kurssilla kaikkein tärkeimmäksi.

Sopeutumisvalmennuskurssit avanne- ja vastaavasti leikatuille ja anaali-inkontinenssipotilaille

Finnilco järjestää sopeutumisvalmennuskursseja avanne- ja vastaavasti leikatuille henkilöille sekä heidän läheisilleen. Kurssille hakeminen tai pääseminen ei edellytä Finnilcon jäsenyyttä. Kurssit järjestetään eri puolilla Suomea olevissa kuntoutuskeskuksissa, joiden tilat ja ympäristö sopivat sopeutumisvalmennuskursseille. Tällä hetkellä järjestettävien kurssien pituus on 3 – 5 päivää. Kursseihin sisältyy osallistujalle täysihoito kahden hengen huoneessa. Kurssien kustannuksista vastaa STEA, joten kurssit ovat osallistujille täysin maksuttomia. Lisäksi Kela voi maksaa kurssille osallistujalle kuntoutusrahaa ja matkakorvausta.

Kurssien sisällöstä

Finnilcon sopeutumisvalmennuskursseja vetävät Finnilcon kouluttamat kurssinjohtajat ja kurssiavustajat, jotka ovat itsekin käyneet läpi avanne- tai vastaavan leikkauksen. Kursseilla asiantuntijoina toimivat lisäksi esimerkiksi avannehoitaja, lääkäri, psykologi, ravitsemusterapeutti ja fysioterapeutti. Luennoitsijoiden määrä vaihtelee kurssien pituudesta ja kurssiohjelmasta riippuen. Kurssien teemoja käsitellään pääsääntöisesti ryhmässä tai pienryhmissä. Joillakin kursseilla on mahdollisuus saada myös yksittäinen henkilökohtainen ohjausaika. Luentojen ja keskustelujen lisäksi sopeutumisvalmennuskurssit sisältävät kohderyhmälle soveltuvaa, ohjattua liikunta sekä virkistystä esimerkiksi yhteisen illanvieton ja/tai kulttuurin merkeissä.

Tulossa olevat kurssit, kursseille hakeminen ja valintakriteerit (klikkaa)

Myös Kela järjestää tarpeen mukaan erilaisia kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja, näistä saa lisätietoja Kelalta.