top of page
Etsi

Anaali-inkontinenssi on arkinen asia - tule videovertaisryhmään tapaamaan vertaisia!

Inkotuki-hankkeen ensimmäisessä videovertaisryhmässä torstaina 28.11. voi tavata vertaisia ja kuulla tai jakaa kokemuksia arjesta anaali-inkontinenssin kanssa. Ryhmässä keskustellaan lämpimässä ja välittävässä ilmapiirissä suolen pidätyskyvyn vaikeuksista ja elämästä.


Keltainen kukka kädessä

Ensimmäinen Inkotuki-etäryhmäkerta on tarkoitettu kaikille, joilla on anaali-inkontinenssia eli ulosteen tai suolikaasun karkailua, karkailun syystä riippumatta. Ohjaamassa ovat Inkotuen Kuura Autere ja lantionpohjan fysioterapeutti Ulla Korpi-Tassi. Ryhmään ilmoittaudutaan etukäteen ja siellä noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita, muun muassa luottamuksellisuutta. Jatkossa tulee myös erillisiä ryhmäkertoja anaali-inkontinenssin eri syistä saaneille. 


Ryhmässä voi keskustella arjesta ja sen haasteista, vaikkapa vessakiireestä, anaali-inkontinenssin omahoidosta ja muista arkea helpottavista keinoista, Ulla Korpi-Tassi kertoo.  


On tärkeää purkaa puhumattomuuden muuria ja vähentää yksinäisyyden tunnetta – tämä asia koskettaa monia, vaikkei siitä julkisuudessa ole paljon puhuttu, Kuura Autere muistuttaa.  


Inkotuki-videovertaisryhmässä voi puhua luottamuksellisesti vertaisten kanssa kaikista ulosteen tai suolikasuolen pidätyskyvyn ongelmiin liittyvästä ja elämästä anaali-inkontinenssin kanssa – tai voi vain kuunnella muita. Videovertaisryhmässä mukana ruudun äärellä on myös vertaisia, jotka ovat puhuneet asiasta avoimesti läheisilleen ja muillekin ihmisille.  


Hui hai häpeä - miksi vessa-asioista puhuminen hävettää? 


Vaikka anaali-inkontinenssia on yli 10 %:lla aikuisväestöstä, siitä ei juuri puhuta. 


On käsittämätöntä, että asia, josta me puhumme lasten kanssa kannustavasti, iloiten kakan tulosta ja pissasta potassa, muuttuu hyshys-asiaksi aikuisena, Inkotuen Kuura puuskahtaa.  


Vika ei kuitenkaan ole yksilöissä vaan kulttuurissa, jossa suolen toiminnasta ei ole sopivaa puhua. Siksi aiheeseen liittyy paljon häpeää. Perusoletus on, että aikuinen ihminen pystyy itse hallitsemaan asioita, myös suolensa toimintaa.  


Moni salaa ja häpeää asiaa vuosikausia. Ihminen voi esimerkiksi ennemmin antaa toisten uskoa, että on piittaamaton myöhästelijä kuin kertoa ettei ehtinyt ajoissa, koska piti palata kotiin vaihtamaan housuja, Kuura jatkaa.  


Videovertaisryhmään voi osallistua vapautuneesti ilman vessastressiä 


Olen vuosia ohjannut ja osallistunut erilaisiin videovertaisryhmiin, Inkotuen Kuura kertoo. Ihmisillä voi olla luulo, että niissä ei pysty puhumaan luontevasti. Mutta videovertaisryhmässä jos missä me olemme kasvokkain toistemme kanssa! Ja samalla voimme olla turvassa omassa lempinojatuolissa tai keittiön pöydän ääressä, Kuura jatkaa. 


Jos ryhmässä puhutut asiat nostavat tunteita pintaan, voi milloin vain hakea lempiviltin tai vaikka lähteä kesken pois jatkamaan kotitouhuja, Ulla säestää. 


Kuura Autereella on pitkä kokemus ryhmien ohjaamisesta ja vaikeidenkin teemojen käsittelystä turvallisesti. Hän tietää, miten tärkeää on, että kukin saa osallistua itselleen sopivalla tavalla, vaikka vain kuunnellen. Ryhmään voi osallistua omalla nimellään tai nimimerkillä. Ryhmän turvallisuudentunteen vahvistamiseksi kaikki pitävät kameraa auki ainakin aluksi. Osallistujat saavat ohjeita liittymiseen ja ryhmän kulkuun ennen ryhmää


Tule mukaan - etäryhmässä et ole yksin  

 

Inkotuki-etävertaisryhmä kokoontuu torstaina 28.11. klo 17:30–19:15.    


Ilmoittaudu mukaan torstaihin 28.11. klo 12 mennessä:

 


Inkotuki-hanke tarjoaa valtakunnallisesti saavutettavia matalan kynnyksen palveluita ihmisille, joilla on ulosteen tai suolikaasun karkailua. 

Comments


bottom of page