top of page
Sad on Couch_edited.jpg

Inkotuki-hanke 2024–2027

Mikä on Inkotuki-hanke?

Toukokuussa alkanut kolmivuotinen STEA:n (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) rahoittama Inkotuki-hanke kehittää anaali-inkontinenssin tunnistamista ja hoitopolkua sekä tukipalveluita ihmisille, joilla on ulosteen- ja suolikaasun karkailua. Hanke kokoaa ja jakaa uusinta tutkimus-, asiantuntija-

ja kokemustietoa, tekee vaikuttamistyötä ja järjestää vertaistukitoimintaa. 

Anaali-inkontinenssilla tarkoitetaan ulosteen ja suolikaasun pidätyskyvyttömyyttä, jonka myötä ihminen ei kykene tahdonalaisesti hallitsemaan suolensa toimintaa. Oireita voivat olla myös pahentuva tuhriminen tai tunne siitä ettei suoli tyhjene kunnolla.

 

Anaali-inkontinenssi on yleinen, mutta usein vaiettu vaiva, joka voi merkittävästi rajoittaa elämää. Se voi liittyä suolisto- ja neurologisiin sairauksiin, lantionpohjan heikentymiseen, laskeumiin tai synnytyksissä tulleisiin vaurioihin. Monesti ulosteen- ja suolikaasun karkailu aiheuttaa häpeää ja heikentää itsetuntoa, mikä pahimmillaan estää ihmistä hakemasta apua.

​​Lisätietoa anaali-inkontinenssista löydät esimerkiksi täältä.​​​​​

Käy vastaamassa verkkokyselyymme!

Haluamme kuulla kokemuksia sinulta, joka koet ulosteen- tai suolikaasun karkailua.​ Kyselyyn vastataan nimettömästi.

2.png

Tavoitteet ja toiminta

Inkotuki-hankkeen kohderyhmänä ovat lapset, nuoret, nuoret aikuiset, työikäiset ja ikäihmiset, sekä sote-ammattilaiset ja päättäjät.

 

Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja vähentää anaali-inkontinenssiin liittyvää stigmaa ja häpeää, tarjoamalla tietoa ja tukea ulosteen ja suolikaasun karkailusta kärsiville. Vertaistuen tarjoaminen on keskeinen osa hanketta, jotta samankaltaisessa tilanteessa olevat ihmiset voivat jakaa kokemuksiaan ja saada tukea toisiltaan. Toipuminen alkaa siitä, kun huomaa, ettei ole ajatuksiensa ja tunteiden kanssa yksin.

 

Lisäksi hanke pyrkii vahvistamaan terveydenhuollon ammattilaisten osaamista anaali-inkontinenssista, jotta he voivat paremmin tunnistaa ja tukea ihmisiä, joilla on suolen pidätyskyvyn ongelmia. Tietoisuuden lisäämiseksi hanke myös kokoaa asiantuntijaverkostoa, joka jakaa uusinta tutkimus-, asiantuntija- ja kokemustietoa kohderyhmän, ammattilaisten ja päättäjien tueksi.

 

​Tavoitteiden saavuttamiseksi järjestämme, koulutuksia, vertaistukitoimintaa, kampanjoita, luentoja ja tapahtumia, jotka tuovat anaali-inkontinenssin yleisyyden ja hoidettavuuden näkyväksi. Myöhemmässä vaiheessa tuotamme painettavaa materiaalia sekä tuomme verkkosivuille tietopankin, joka tarjoaa kattavaa tietoa anaali-inkontinenssista.

Tavoitteet ja toiminta

Tule mukaan hankkeen toimintaan

 

​​Haluatko tehdä merkityksellistä työtä ja vaikuttaa positiivisesti muiden elämään? Tule mukaan kehittämään ja toteuttamaan Inkotuki-hankkeen toimintaa!

Toimintaan osallistumalla pääset osaksi yhteisöä, joka tekee tärkeää työtä häpeän murtamiseksi. Yhdessä voimme lisätä tietoisuutta ja poistaa stigmaa anaali-inkontinenssin ympäriltä. Etsimme mukaan:

Sote-alan ammattilaisia

Kohtaatko työssäsi ihmisiä joilla on anaali-inkontinenssia? Haluaisitko olla mukana edistämässä kehittämässä uusia ratkaisuja ja toimintatapoja, jotka parantavat ihmisten hyvinvointia. 

​​​​

Kohderyhmään kuuluvia

Jos anaali-inkontinenssi koskettaa sinua tai läheistäsi, tarjoamme vertaistukea, tietoa ja turvallisen tilan jakaa kokemuksiasi. Pääset myös halutessasi levittämään tietoisuutta ja tarjoamaan vertaistukea muille. 

Vapaaehtoisia

Vapaaehtoisena olet mukana edistämässä hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja avointa keskustelukulttuuria. Voit olla mukana järjestämässä tapahtumia, ohjaamassa ryhmiä ja ideoimassa hankkeen toimintaa. Osallistua voit juuri sen verran kuin itsellesi sopii.

​​

Tule mukaan

Yhteystiedot

240502_KuuraAutere_DSCF5380.jpg
Zahra kuva.jpg
2.png

Kuura Autere

Zahra Aalto

Projektipäällikkö

Puh. 044 901 4768

kuura.autere@finnilco.fi

Projektityöntekijä

Puh. 050 364 3828 

zahra.aalto@finnilco.fi

Voit myös kertoa toiveen, antaa ehdotuksen tai lähettää palautetta

 alla olevalla anonyymilla lomakkeella.

Yhteydenottolomake

Yhteystiedot
bottom of page