Finnilco-lehti


Finnilco-lehti on Finnilco ry:n jäsenlehti, jossa kerrotaan monipuolisesti avanne- ja vastaavasti leikattuja ja anaali-inkontinenssipotilaita koskettavista aiheista. Finnilco-lehti sisältää kiinnostavia vertaistarinoita, terveyteen liittyviä asiantuntija-artikkeleita sekä tietoa keskusjärjestön ja sen jäsenyhdistysten ajankohtaisista asioista.

Finnilco-lehti ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1976.  Tutustu lisää lehden historiaan lukemalla juttu Finnilco-lehden alkuvuosista.

Lehden päätoimittajana toimii Finnilcon toiminnanjohtaja Sini Nykänen, joka vetää myös lehtityöryhmää. Lehtityöryhmä ottaa mielellään vastaan palautetta lehden sisällöstä.  Jos mielessäsi on aihe, jota lehden tulisi käsitellä, tai olet kiinnostunut itse kirjoittamaan juttuja lehteen, ota yhteyttä Sini Nykäseen (sini.nykanen@finnilco.fi,  puh. 050 569 9035).


Finnilco-lehti sisältää vertais- ja asiantuntija-artikkeleita

Alla olevat artikkelit ovat näytteitä laadukkaasta Finnilco-lehdestä.

Avoimuus kannattaa 
Itsevarmuuskouluttaja Jevgeni Särki puhui avoimuuden merkityksestä itsetunnolle Maailman avannepäivässä lokakuussa 2018. Artikkeli on julkaistu numerossa 4/2018.

Fysioterapiasta voi olla apua avanneleikatuille  
Fysioterapeutti Nina Jaatinen Turun yliopistollisen keskussairaalan asiantuntijapalveluista kertoo lantionpohjan lihasten merkityksestä ja niiden vahvistamisesta.

Nautinnollista seksiä avanneleikkauksen jälkeenkin
Numerossa 1/2018 julkaistussa artikkelissa Pussin kanssa pedissä -oppaan kirjoittaja Hanna Haapamäki kertoo avanneleikatun kehonkuvan eheytymisestä ja seksuaalisuuden ilosta avanneleikkauksen jälkeen.

Ei se elämä avanteeseen lopu. Siitä se vasta alkaa!
Numerossa 4/2017 julkaistu artikkeli teräsmummo Laura Murtosta, 80, joka on elänyt avanteen kanssa 50 vuotta. Millaista elämä avanneleikattuna oli 1960-luvulla ja millaista se on nyt?

Hyväksy oma kehosi
Kehoaktivisti ja ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kertoo kuinka kehopositiivisuutta voi alkaa lisäämään. Haastattelu julkaistu numerossa 4/2017.

Avanteellisena ulkomailla
Miten tarvikkeiden hankinta järjestyy, ja mitä tehdä, jos tulee avanteeseen liittyvä ongelma ulkomailla ollessa? Numerossa 4/2017 julkaistussa jutussa käydään läpi mitä kaikkea avanneleikatun tulee ottaa huomioon ulkomaille lähtiessä.

Avanteen voi saada myös gynegologinen syöpäpotilas
Naistentautien ja gynekologisen sädehoidon erikoislääkärin, dosentti Marjo Tuppuraisen artikkeli avanneleikkauksesta gynegologisen syövän seurauksena. Julkaistu numerossa 3/2017.

Syöpä, minä ja avanne – mitä on olla nainen ilman naiseutta?
Nimimerkki ”Puolinainen” kertoo millaista on tutustua itseensä uudestaan, kun kohtu, munasarjat ja osa emättimestä on jouduttu poistamaan syöpäleikkauksien yhteydessä. Juttu julkastiin Finnilco-lehden 3/2017 numerossa.

Avanteen kanssa moottoripyörällä
Seppo Kykkänen kertoo Finnilco-lehden 3/2017 numerossa 24 tunnin yhtäjaksoisesta moottoripyöräajostaan.

Tyrästä tuli puheenaihe
Finnilco-lehden 2/2017 numerossa Turun Yliopistollisen Keskussairaalan vatsakirurgian ja urologian klinikan vastuualuejohtaja Jukka Karvonen vastasi tyrään liittyviin kysymyksiin.

Löysin seksin ilon uudestaan
Avanneleikattu Anna Hakala kertoo omasta seksuaalisuudestaan avanneleikkauksen jälkeen. Miten saunassa käyminen ja intiimit tilanteet luonnistuvat avanteen kanssa? Juttu julkaistiin Finnilco-lehden numerossa 2/2017.

Miten virtsa-avanteeseen tottuu
Finnilco-lehdessä 1/2017 julkaistu kokemuspohjainen artikkeli.

Hoitotarvikejakelua kehittämässä asiakkaan parhaaksi
Finnilco-lehden haastattelussa Eija Karttunen Vantaan hoitotarvikejakelusta. Juttu julkaistiin numerossa 4/2016. 

Hyvä tietää verotuksesta ja etuuksista
Finnilco-lehdessä 1/2016 kerrottiin perustietoa sosiaaliturvaetuuksiin ja verotukseen vuodenvaihteessa tulleista muutoksista. 

Ruusu äidin vatsalla
Nimimerkillä ”Vihdoinkin onnellinen äiti” on vatsallaan ruusu ja sylissään maailman ihanin tytär. Juttu julkaistiin Finnilco-lehdessä 1/2016. 

Hoitotarvikejakelun tulee perustua yksilöllisiin tarpeisiin
Maailman avannepäivää juhlittiin Helsingin Malmitalossa 3.10.2015. Tilaisuudessa saimme kuulla kattavan esityksen potilaan oikeuksista hoitotarvikejakelussa. Esitelmän tuli tilaisuuteen pitämään esittelijäneuvos Kaija Tanttinen-Laakkonen Eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta. Finnilco-lehdessä 4/2015 julkaistiin esitelmän lyhennelmä. Tästä voit lukea esitelmän kokonaisuudessaan. Tekstiin on lukemisen sujuvoittamiseksi lisätty väliotsikoita.

Tähystetäänkö avannettakin
Artikkelissa avanneleikattu Jenna kertoo, millainen kokemus oli avanteen tähystäminen. Juttu on julkaistu Finnilco-lehdessä 4/2015.

J-pussista kieltäytyny pohojalaane
Avanneleikkaus toi ”pohojalaaselle” helpotuksen monen vuoden sairastamiseen. Juttu on julkaistu Finnilco-lehdessä 3/2015.

Sairaalasosiaalityö – mitä se on?
Leena Seppälä avaa sosiaalityöntekijän roolia ja avanneleikatun sosiaaliturvaan liittyviä asioita artikkelissa, joka on julkaistu Finnilco-lehdessä 2/2015.

Voiton tarina – Vauvavuoteni avanteen kanssa
Kertomus pienen Voitto-pojan elämästä avanneleikattuna. Juttu on julkaistu lyhennettynä Finnilco-lehdessä 2/2015.

Avanneleikatun ravitsemuksesta
Ravitsemusterapeutti Jaana Torpström tiivistää avanne- ja IPAA-leikatun ravitsemuksen tärkeimmät seikat artikkelissa, joka on julkaistu Finnilco-lehdessä 1/2015.

Lumo-vaatemallisto paksusuoliavanneleikatuille
Väreillä, kuoseilla ja leikkauksilla on mahdollista suunnitella vaatteita, jotka ovat tyköistuvia, mutta peittävät avannesidoksen. Tiina Määttä kertoo suunnittelemastaan mallistosta. Juttu on julkaistu Finnilco-lehdessä 2/2014.


Finnilco-lehti on tehokas ilmoituskanava

Finnilco-lehti julkaisee ilmoituksia avanne- ja vastaavasti leikattuja ja anaali-inkontinenssipotilaita koskettavista tuotteista.
Ilmoitusasioissa voit olla yhteydessä päätoimittaja Sini Nykäseen (sini.nykanen(at)finnilco.fi, puh. 050 569 9035).

Mediakortti 2020

Vuonna 2020 Finnilco-lehti ilmestyy seuraavasti:

Nro 1/2020

ilmestyy 24. helmikuuta (aineiston toimitus viimeistään 20.1.)

Nro 2/2020

ilmestyy 11. toukokuuta (aineiston toimitus viimeistään 6.4.)

Nro 3/2020
ilmestyy 14. syyskuuta (aineiston toimitus viimeistään 10.8.)

Nro 4/2020
ilmestyy 7. joulukuuta (aineiston toimitus viimeistään 2.11.)