Valtakunnallisen avannepäivän 2016 teemana Vertainen – Vierellä kulkija

Valtakunnallinen avannepäivä nostaa esiin vertaistuen merkityksen suuressa elämänmuutoksessa

Valtakunnallista avannepäivää vietetään 1.10.2016 teemalla Vertainen – Vierellä kulkija. Avanneleikkaus ja sen aiheuttamat muutokset itsessä aiheuttavat useimmiten kriisireaktion, ja ne vaativat aina sopeutumista. Suuressa elämänmuutoksessa vertaistuki antaa usein korvaamattoman suuren avun.

Suomessa tehdään vuosittain noin 1 000 avanneleikkausta. Yleisimpiä syitä avanneleikkauksiin ovat tulehdukselliset suolistosairaudet ja syöpäsairaudet. Huolimatta avanneleikkauksia kohtaan koetusta pelosta, leikkaus parantaa usein elämänlaatua ja se voi jopa säästää hengen. Valtakunnallista avannepäivää vietetäänkin tietoisuuden lisäämiseksi ja ennakkoluulojen vähentämiseksi.

Valtakunnallisen avannepäivän päätapahtuma Kuopiossa 1.10.2016

Valtakunnallisena avannepäivänä 1.10.2016 järjestetään yleisötilaisuus Kuopion kaupungintalon juhlasalissa (Tulliportinkatu 31, Kuopio) klo 9.30–15.00. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Yleisötilaisuuden puhujat käsittelevät vertaistuen merkitystä niin yhteiskunnan, sairaanhoidon kuin yksilöidenkin tasoilla. Kansanedustaja, syöpätautien erikoislääkäri Sari Raassinaa haastetaan kertomaan sote-uudistuksesta – jäävätkö pitkäaikaissairaat vertaistuen varaan? Mukana olevat potilasjärjestöt avaavat erilaisia mahdollisuuksia vertaistuen välittämiseen. Jenna Siukola kertoo kokemuspuheenvuorossaan saamansa vertaistuen merkityksestä. Tilaisuudessa on lisäksi laaja avannetarvikkeiden näyttely ja kahvitarjoilu.

Päivän ohjelma tulostettavassa muodossa

9.30 Aamukahvit ja avannetarvikenäyttelyyn tutustuminen
10.00 Järjestäjien tervetulosanat
10.15 Sote-uudistus – pitkäaikaissairaiden asema palveluiden uudistuessa, kansanedustaja, syöpätautien erikoislääkäri Sari Raassina
10.45 Vertaistuki osana potilaan hoitopolkua, ylihoitaja Annmari Kainulainen, Kuopion yliopistollinen keskussairaala
11.15 Valtakunnallisen avannepäivän stipendin jakaminen – puheenjohtaja Teija Kalinainen, Finnilco ry ja maajohtaja Tuija Sinkkonen, Dansac & Hollister Suomi

TAUKO – Lounas (omakustanteinen) ja avannetarvikenäyttelyyn tutustuminen – mukana B.Braun, ConvaTec, Coloplast, Dansac & Hollister ja Medfanet

12.45 Iloa ja voimaa yhdessä tekemisestä, toiminnanjohtaja Pirjo Airaksinen, Pohjois-Savon Syöpäyhdistys
13.00 Vertaistukimuodot nyt ja tulevaisuudessa, Finnilco ry, Crohn ja Colitis ry ja Colores – Suomen Suolistosyöpäyhdistys ry
13.30 Vertaistuen merkitys elämänmuutoksessa – avanneleikatun kokemuspuheenvuoro, Jenna Siukola
13.50 Rinnallakulkijan jaksaminen, terveydenhuoltoneuvos Leena Rosenberg
14.20 Loppujumppa, fysioterapeutti Tiina Taskinen
14.30 Yhteenveto ja palautteet

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta kahvitarjoilun vuoksi pyydämme ennakkoilmoittautumista. Ilmoittautumiset Finnilcon toimistolle, puh. 040 716 9080 / annukka.ylisaari@finnilco.fi tai sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta. Ilmottauduthan mahdollisimman pian, viimeistään 22.9.2016.

Tilaisuuden järjestävät avanneleikattujen järjestö Finnilco ry ja sen paikallisyhdistys Savon Ilco ry.
Yhteistyökumppaneina ovat potilasyhdistykset Pohjois-Savon Syöpäyhdistys ry, Crohn ja Colitis ry ja Colores – Suomen Suolistosyöpäyhdistys ry sekä avannetarvikkeita toimittavat yritykset B.Braun, Coloplast, ConvaTec, Dansac & Hollister ja Medfanet.

Valokuvanäyttely Monta tarinaa, yksi ääni osoittaa, että avanteen kanssa voi elää täyttä elämää

Valtakunnallisen avannepäivän yhteydessä voi tutustua avanneleikatun valokuvaajan Anna Jarsken Monta tarinaa, yksi ääni -valokuvanäyttelyyn. Palkittu näyttely auttaa karistamaan avanneleikkauksia kohtaan olevia ennakkoluuloja. Näyttely on esillä kauppakeskus Apajassa, Kuopion torin alla, 30.9.–16.10.2016, vapaa pääsy.

montatarinaa_juliste_pieni