Uusi avanneopas ilmestynyt

Avanneleikkaus muuttaa ihmisen käsitystä kehostaan, ja monella on aluksi vaikeuksia hyväksyä tilanne. Eteen tulee myös monenlaisia päivittäiseen elämään liittyviä uusia kysymyksiä. Finnilco on julkaissut oppaan, jonka tarkoitus on tukea ensisijaisesti vastikään leikattuja tai leikkaukseen valmistautuvia. Oppaassa on tietoa myös J-pussista, suolirakosta ja anaali-inkontinenssista.

Tietoa

Avanneoppaassa kerrotaan, mikä on avanne ja millaisia erilaisia avanteita voi olla. Oma lukunsa on leikkaukseen valmistautumisesta ja sen jälkeen huomioon otettavista asioista.
Avanteen hoitamiseen annetaan ammattilaisten neuvojen lisäksi myös käytännön elämässä hyväksi koettuja vinkkejä. Esimerkiksi avannesidoksen vaihtamisesta esitetään kuvitetut ohjeet.

Rohkaisua

Leikkauksen jälkeen monia askarruttavat ajatukset mahdollisista komplikaatiosta ja pohdinnat siitä, mitä uskaltaa tehdä. Komplikaatioista on hyvä olla tietoinen, jotta osaa toimia tilanteen tullessa, vaikka jatkuvaan pelkoon ei ole mitään syytä. Luvut liikunnasta, ravinnosta ja seksuaalisuudesta sekä matkustamisesta rohkaisevat elämään mahdollisimman normaalia ja täysipainoista elämää. Oppaassa kerrotaan myös sosiaaliturvasta ja annetaan kansainvälinen sanasto, jonka avulla asiointi helpottuu myös ulkomailla.

Vertaistukea

Vertaistuki auttaa monia sopeutumaan leikkauksen jälkeen. Finnilco on jokaista avanne- tai vastaavasti leikattua sekä anaali-inkontinenssipotilaita varten. Avanneopas kertoo myös Finnilcon toiminnasta ja jäseneduista.

Finnilco on aiemmin julkaissut oppaan ”Tietoa avanteesta”, jonka painos on loppunut. Nyt julkaistu opas on täysin uudistettu ja siihen on lisätty uusia aiheita. Avannehoitajat, sosiaalityöntekijät ja muut ammattilaiset voivat tilata avanneopasta Finnilcolta. Opas lähetetään Finnilcon uusille jäsenille liittymisen yhteydessä. Avanneopas on luettavissa ja tulostettavissa Finnilcon kotisivuilta. Oppaasta valmistuu myös ruotsinkielinen versio kesän 2017 aikana.

Lataa opas:
Avanneopas_verkkoversio

Avanneopas. Tietoa avanteesta, J-pussista ja anaali-inkontinenssista. (2017)