Tukihenkilötoiminta

Finnilcon tukihenkilötoiminnan tavoitteena on, että jokaisella avanne- tai vastaavaan leikkaukseen valmistautuvalla tai jo leikatulla henkilöllä on mahdollisuus koulutetun vertaistukihenkilön tapaamiseen. Tukihenkilötoiminnalla on tärkeä merkitys henkilön henkisessä kuntoutuksessa, sillä vertaistukihenkilö on käynyt läpi saman kuin tuettava ja selvinnyt kriisistä.

Finnilco pyrkii siihen, että koulutettuja vertaistukihenkilöitä löytyy ympäri Suomea ja että jokainen avannetyyppi ja anaali-inkontinenssi ovat edustettuina. Monille on tärkeää, että vertaistukihenkilön ikäryhmä, sukupuoli ja avannetyyppi ovat samat. Eri tavoin leikattujen ongelmat ovat melko erilaisia. Tällä hetkellä koulutettuja, toimivia vertaistukihenkilöitä on noin 120. Erityisesti nuoria ja virtsa-avanneleikattuja tukihenkilöitä kaivataan lisää.

Miten saan itselleni vertaistukihenkilön?

Leikkausta odottavilla ja jo leikatuilla henkilöillä on mahdollisuus vertaistukihenkilön tapaamiseen sairaalassa ollessa ja/tai kotiuttamisen jälkeen. Myös puhelin- tai sähköpostikontakti ovat mahdollisia tapoja olla yhteydessä tukihenkilöön, esimerkiksi jos sopiva vertaistukihenkilö asuu kauempana.

Tarvitessasi tukihenkilöä voit kääntyä joko Finnilcon toimiston tai jäsenyhdistyksesi puoleen. Joillakin jäsenyhdistyksillä on erikseen nimetty tukihenkilövastaava, mutta voit myös olla yhteydessä yhdistyksen puheenjohtajaan. Myös avannehoitajat kertovat mahdollisuudesta vertaistukihenkilöön.

Pyrimme löytämään sinulle samankaltaisen leikkauksen läpikäyneen, samaa ikäluokkaa ja sukupuolta olevan tukihenkilön.  Tukihenkilöt noudattavat ehdotonta vaitiolovelvollisuutta. Tuen saanti ei edellytä Finnilcoon liittymistä.

Haluaisin toimia vertaistukihenkilönä – mitä teen?

Hienoa, että haluat toimia tukijana vertaiselle! Finnilco järjestää aika ajoin koulutuksia tukihenkilöksi ryhtyville. Peruskoulutuksen käytyäsi olet valmis toimimaan Finnilcon tukihenkilönä.

Finnilcon tukihenkilöiden tulee olla Finnilcon jäsenyhdistyksen jäseniä. Ennen koulutusta kartoitetaan vertaistukihenkilöksi haluavan elämäntilannetta, sillä tukihenkilöksi koulutettavan elämäntilanteen tulee olla tasapainossa – omasta sairastumisesta ja leikkauksesta pitää olla riittävän pitkä aika ja kriisi läpikäyty.

Tulevista tukihenkilökoulutuksista voit kysellä Finnilcosta tai omasta jäsenyhdistyksestäsi.

Palautelomake vertaistukihenkilön tavanneelle

Voit jättää palautetta vertaistukihenkilön tapaamisesta alla olevan lomakkeen kautta. Palautteiden käsittely on luottamuksellista. Voit jättää palautteen nimettömänä, mutta jos haluat, että otamme Sinuun yhteyttä, niin jätäthän yhteystietosi.

PALAUTELOMAKE

IMG_2481 (2)