Oulun Seudun Ilco

LOGO

Oulun Seudun Ilcon tarkoituksena on toimia avanne- ja vastaavasti leikattujen yhdyssiteenä toimialueellaan, tukea jäsentensä henkisiä ja fyysisiä voimavaroja, valvoa heidän etujaan ja olla yhteistyössä eri tahojen kanssa tarpeen mukaan.

Oulun Seudun Ilco ry on perustettu vuonna 1977. Alkuvaiheessa yhdistyksen toiminta-alueena oli lähes puoli Suomea, ja yhdistyksen nimi oli Pohjois-Suomen Ilco. Nykyisin Oulun Seudun Ilcon toiminta-alueena on entisen Oulun läänin alue, lisäksi ollaan käynnistämässä kerhotoimintaa Rovaniemelle. Länsi-Pohjan alueella on oma Ilco-yhdistyksensä.

Oulun seudun Ilco järjestää säännöllisesti vertaistukikerhoiltoja, joissa keskustellaan ajankohtaisista asioista ja kuunnellaan asiantuntijoiden esitelmiä. Yhdistyksen alueella toimii myös alueellisia kerhoja, joiden toimintaa ohjaavat paikalliset vastuuhenkilöt.

Kainuun kerhon toiminta-alueena on koko Kainuu (Kajaani, Sotkamo, Suomussalmi, Paltamo jne.). Vuoden 2014 alusta lähtien kerho on toiminut Kajaanissa. Vastuuhenkilönä on Seija Niskanen.

Jokilaaksojen kerhon (Kalajoki-ja Pyhäjokilaakso) pääpaikkana on Ylivieska. Kerhon vastuuhenkilönä toimii Risto Rahkola.

Raahen Seudun Kerhon pääpaikka on Raahe. Vastuuhenkilönä toimii Jorma Veijalainen.

Koillismaan kerho aloitti säännöllisen toimintansa vuoden 2014 alusta. Kerhon pääpaikka on Kuusamossa. Kerho on tauolla toistaiseksi.

Rovaniemen kerho aloitti toimintansa kesäkuussa 2018.


Tulevat tapahtumat

Kaikille yhdistyksemme jäsenille

To 25.3.klo 17.30, Sääntömääräinen kevätkokous, Aleksinkulma, Myllynurkka, (Aleksanterinkatu 9, 90100 Oulu). Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset ja muut määräaikaan saapuneet asiat. Tarjolla pientä iltapalaa. Tervetuloa joukolla mukaan.

Pe-la 23.-24.4., Musikaalimatka Seinäjoelle, Evita-musikaali. Lähtö 23.4. klo 8.30 Oulun linja-autoaseman tilausajolaiturilta. Matkareitti Oulu – Raahe – Oulainen – Ylivieska – Seinäjoki, ja seuraavana päivänä takaisin Tuurin kyläkaupan kautta.

Matkan omavastuu on 100 €/jäsen. Ei-jäsenet maksavat todelliset kustannukset 272 €/henkilö.

Hintaan sisältyy matkat Saga Travelin bussilla, kahvi ja suolainen menomatkalla, illallinen Seinäjoella, musikaalilippu, yö hotellissa kahden hengen huoneessa, aamiainen hotellissa, paluupäivänä kahvit pullan kera ja ruokailu.

Sitovat ilmoittautumiset 26.3. mennessä Pirkko Jormalaiselle, soitto tai tekstiviesti puh. 044 571 0100 tai sähköposti: pirkko@jormalainen.fi

Matka tulee maksaa 26.3. mennessä Oulun Seudun Ilco ry:n tilille OP FI88 5741 4020 1050 24.  Maksussa tulee käyttää viitenumeroa 2600.

Oulun kerho

Kokoontumispaikka Aleksinkulma, Iso-Hansa, Aleksanterinkatu 9, 90100 Oulu.

To 25.2. klo 17.30, Kerhoilta ja sääntömääräinen kevätkokous, Aleksinkulma, Myllynurkka, (Aleksanterinkatu 9, 90100 Oulu). Vieraana tuote-edustaja Jenni Määttä Coloplastilta. Arpajaiset.

To 25.3. klo 17.30, Kerhoilta, Aleksinkulma, Myllynurkka. Arpajaiset.

To 29.4. klo 17.30, Kerhoilta, Aleksinkulma, Myllynurkka. Arpajaiset.

To 27.5. klo 17.00 Villa Toivo, Kevätkauden päättäjäiset.

Jokilaaksojen kerho (Kalajoki- ja Pyhäjokilaakso)

Jokilaaksojen kerho ei voi kokoontua koronatilanteesta johtuen syys- ja kevätkauden 2021 aikana lainkaan.

Raahen seudun kerho

Kokoontumispaikka on Raahen Syöpäyhdistyksen kerhohuone (Ajajankatu 14 B 14). Ilmoitus kokoontumisesta aina edellisen lauantain Raahelainen-lehden järjestöpalstalla.  Yhteyshenkilönä toimii Jorma Veijalainen, puh. 050 543 7260, tai s-posti: jorma.veijalainen@gmail.com.  Tervetuloa avanne- ja vastaavasti leikatut sekä läheiset mukaan.

Kainuun kerho

Kainuun kerho kokoontuu 26.2. klo 14.00 Tutun Tuvalla (Tehdaskatu 1, 87100 Kajaani).

Tiedusteluihin vastaa ja yhteyshenkilönä toimii Seija Niskanen puh. 044 256 9093, s-posti sj.niskanen@gmail.com. Seuratkaa myös menopalstaa KotiKajaanissa.  Tervetuloa kaikki avanne- ja vastaavasti leikatut Kainuun alueelta.

Koillismaan kerho

Koillismaan kerho on tauolla toistaiseksi. Seuratkaa kuitenkin mahdollisia ilmoituksia Koillismaan Uutisissa ja Koillissanomissa.

Lapin kerho

Lapin kerho kokoontuu seuraavan kerran kesäkuussa Vikakönkään laavulla. Tarkempi aika ilmoitetaan seuraavassa lehdessä.

Yhteyshenkilönä toimii Anne-Maija Sykkö, puh. 050 411 5797, s-posti: annemaija1@gmail.com


OULUN SEUDUN ILCO RY HALLITUS 2020

Yhdistyksen puhelinnumero on 040 486 9115.

Puheenjohtaja, rahastonhoitaja    

Arja Ruottinen
puh.  050 440 9037
sähköposti: arja.ruottinen(at)pp.inet.fi

Varapuheenjohtaja

Pirkko Jormalainen
puh: 044 571 0100
sähköposti: pirkko(at)jormalainen.fi

Sihteeri

Maire Haapea
puh: 050 361 2248
sähköposti: maire.haapea(at)gmail.com

Tukihenkilöiden yhdyshenkilö

Raija Halonen
puh.  040 5039678
sähköposti raija.halonen(at)gmail.com


OULUN SEUDUN ILCO 40v
Reijo Sotkasiira

Viime vuoden puolella yhdistyksemme aktiivit (hallitus ja juhlatoimikunta)  alkoivat pohtimaan tulevan vuoden merkkipäivän ajankohtaa ja ohjelman sisätöä, paikkaa ym. tärkeita asioita.  Ajankohta allakoitui keväälle (toukokuu) 2017, silloin yleensäkin vietämme kauden päättäjäisiä. Yhdistyksen kevät- ja syyskokouksissa yhdistyksen jäsenten yhteinen kanta on  ollut että juhlistaisimme 40 v. päivää oman jäsenistön kanssa. Juhlapaikka ja tarjoilut valittiin kilpailutuksen kautta ja paikaksi valikoitui Hotelli-ravintola Lasaretti, lähellä Oulun keskustaa, Oulujoen varressa. Paikan historiasta myöhemmin lisää. Aurinkoinen sää tuli kuin tilauksesta. Paikalla  oli n 50 hlöä. Juhlapaikka oli erittäin onnistunut. Tilat toimivat, ruoka erittäin hyvää ja tarjoilu joustavaa.

Tilaisuus aloitettiin TERVETULO/ALKUMALJALLA

Puheenjohtaja  Marja-Leena Sotkasiira

OULUN MADETOJAN MUSIIKKILUKION OPPILAAT

Iida Koistinen ja Taneli Mikkola  esiintyivät, lauloivat/soittivat Suomalaista musiikkia Osaavasti ja taidolla.

JUHLAPUHEEN  esitti  OYS ap.Ylilääkäri TERO RAUTIO

Hän puhui erilaisista avanteista niiden operoinnista sekä laajasta tutkimustoiminnasta erilaisiin avanteisiin liittyen. OYS:n avanneosaston henkilökunta on lisääntynyt ja myös osatojen järjestelyjä on suoritettu. Robotiikka on tullut leikkauksiin mukaan mutta kirurgi on kuitenkin se joka operaation tekee. Avannetyrän hoidossa on erilaisia ratkaisuja ihon aluslevyjä ja muita helpottavia tapoja. Tutkimustyötä tehdään ja kehitys jatkuu. Esitys antoi paljon uutta tietoa ”vanhoille” avanne ihmisille. Tero kertoi että Oulun Seudun Ilcolla on oma tärkeä ja tarpeellinen osuus pitkässä hoitoketjussa. Avannehoitajat ovat tärkeä yhteityötä tekevä osapuoli sairaalan ja Ilcon välissä. Yhteityötä tehdään myös muilla tasoilla.

OULUN KAUPUNGIN TERVEHDYS  Hyvinvointilautakunnan pj. Pirjo Sirviö

Pirjo toi Oulun kaupungin tervehdyksen ja onnittelut juhlivalle yhdistykselle. Hän kiitteli toimivasta yhteistyöstä ja toivoi että molemmin puolin voidaan jatkaa samalla tavoin. Oulun kaupunki muistaa meitä myös vuosittaisella avustuksella, joka on merkittävä. Pirjo on toiminut pitkään avanne asioiden parissa, sekä hoitajana että kouluttaja. Hänen kokemustaan ja näkemystään on mahdollista hyödyntää monissa tilanteissa

HISTORIIKKI  Tietoja (v. 1977-2007) ja tarkempaa (v. 2007-2017)  Reijo

Aikaisemmista vuosikymmenistä on jo kirjoitettu omat tarinansa. Keskityn tässä lähinnä aikaikkunaan 2007-2017. Jäsenkehitys on ollut pääsääntöisesti nouseva, viime vuosina on tapahtunut myös laskevaa kehitystä. Vaihtelut ovat mahdollisia mutta ei toivottuja, niitä tapahtuu! Tietotekniikka tulee mukaan toimintaan, helpottamaan ja nopeuttamaan. Uusia alue-kerhoja perustetaan. Avannetarvike toimittajat ovat aktiivisia ja yhteityö heidän kanssaan on hyvää ja toimivaa. Avannetilaisuuksia joissa on tarjolla arvokasta ensi käden tietoa erilaisista uusista asioista. Hyödyllistä ja tarpeelista. Virkistystoimintaa aktivoidaan, liikuntaa, teatteria ja lähimatkoja.

OSI:n vanhin jäsen 104 v ja nuorin 29 v. Kahden viime vuoden aikan uusia jäseniä on tullut yli 40 hlöä. Kunniajäseniksi on po. aikana kutsuttu Martta Rönkönharju ja Aarno Strömmer. Yhdistyksemme jäsen Risto Rahkola on nimetty Finnilcon kunniajäseneksi. Yhdistyksessämme on ollut 40 v aikana 11 puheenjohtajaa, jotkut ovat olleet useamman kerran. Sihteereitä on ollut po. aikana 10 hlöä jotkut useamman kerran. Yhdistyksemme jäsenten syntymävuosikymmenet  on pääsääntöisesti keskittynyt 30-,40- ja 50 luvuille. Lähes 2/3 osaa on syntynyt noilla kymmenluvuilla. OSI:n jäsenistä eniten on leikattu 2000-luvulla, toiseksi eniten 2010-luvulla ja kolmanneksi eniten 1990 luvulla.

MUISTAMISET  Puh.johtajat ja sihteerit sekä merkittävästi mukana olleet.

Marja-Leena ja Pirkko

Kukitettuja henkilöitä on kaikkiaan 14. Kaikki entiset puheenjohtajat ja sihteerit eivät olleet mukana. Aune Miettunen ja Liisa Kaakinen ovat olleet mukana jo v.1977 silloin kun yhdistyksemme toiminta aloitettiin pienellä innokkaalla porukalla. Liisa Kaakinen on silloin toiminnan alussa suunnitellut meidän nykyisen Logon, hyppäävä lohi. Hän voitti suunnitelu kilpailun, logo on edelleekin käytössä ja sopii hyvin myös  tähän aikaan ja paikkaan. Olemme Oulujoen varrella ikkunasta näkyy virtaava joki, mutta ei  kuitenkaan lohia.

Pitkäaikainen jäsen ja sihteeri  Aune Hiltunen 1980-luvulta lähetti onnittelusähkeen. Meitä ovat muistaneet mm. Dansac&Hollister, Convatec, Bbraun  tuotetoimittajista. Coloplastin edustaja Jenni Määttä oli mukana tilaisuudessa. Oulun Kaupunki. Finnilco muisti meitä pankkitilin kautta. Juhlassamme oli lämmin ja hyvä yhteisöllinen tunnelma. Oli mahdollista tavata tuttuja vuosien takaa ja nähdä myös  uusia henkilöitä.

VÄHÄN JUHLAPAIKAN HISTORIAA

Lasaretin saaren alue on merkittävä historian, rakennuskannan ja maisemakokonaisuuden puolesta. Lasaretinsaari on ollut tärkeä paikka Oululle jo 1600-luvulta lähtien. Ruotsin kruunu luovutti paikan Oululle v.1610. Vieressä virtaava Oulujoki oli tuolloin merkittävä kauppareitti ja liikenneväylä. Saaren edustalla olivat lohipadot ja jokea pitkin saaren ohitse saapuivat talouselämälle tärkeät tervatynnyrit. Kainuu oli tärkeä tervan tuottaja.

Saaressa ovat työskennelleet ja asuneet useat Oulun läänin maaherrat. Virkatalo purettiin vasta 1960 luvulla. Saaren nimi on tullut tosiaan siitä että v. 1834 lääninsairaala muuti saarelle. Lääninsairaala muutti sieltä pois vasta 1940-luvun alkupuolella. Sairaalatilat siirtyivät puolustusvoimille 1945 ja olivat puolustusvoimien käytössä 1990-luvun loppupuolelle. Meidän joukossakin oli 3 henkilöä jotka ovat tutustuneet paikkaan jo sotilasaikanaan. Saaressa ovat vierailleet mm. Ruotsin kuningas Kustaa IV Adolf ja Venäjän Keisari Aleksanteri I. Saaressa ovat nuoruudessaan asuneet Suomen tasavallan presidentit K.J. Ståhlberg ja Martti Ahtisaari

Nykyisin saarella toimii Verven kuntoutus- ja tutkimuskeskus sekä Hotelli-ravintola Lasaretti. Saarella on myös Merikosken kalatie, nousukalat uivat sen kautta ohi voimalaitoksen ja edelleen ylöspäin  Oulujokea.

Kuvat Kaarlo Jormalainen